Sable Discuss the Mercury Sable here...

Rattle Valve Train Noise at Start-Up

  #1  
Old 09-12-2014, 11:33 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Location: Kansas
Posts: 54
Question Rattle Valvetrain Noise at Start-Up

3.0 DOHC Duratek Engine on a 2002 Sable with 125K on it: This loud rattle/tapping noise just started on our way home from Nevada last Saturday (9-7-14). It only makes the noise at a cold start-up for about 10-15 seconds (or until the oil begins to lubricate the valve train), then the engine is quiet. After the engine is warm, it doesn't make this noise at start-up anymore until the next "cold" start. This car has always had regular oil changes with full synthetic oil and I changed the oil just before we made this trip to Nevada (Kansas to Nevada and back again) and the oil level is full. Does anyone know what is causing this rattle/tapping noise? Any suggestions would be greatly appreciated. Thanks in advance.
 

Last edited by mtnlovrs; 12-24-2014 at 01:17 AM.
  #2  
Old 12-24-2014, 01:15 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Location: Kansas
Posts: 54
Default Noise is Gone

This noise completely went away and I never did discover what caused it. The engine runs great now and is very quiet, even from cold starts. Has this happened to anyone else?
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
searchlight4759
Grand Marquis
7
06-18-2017 04:42 PM
peteb5
Grand Marquis
0
06-06-2012 09:03 PM
JohnK
Grand Marquis
3
04-07-2010 01:08 PM
kjamac19
Mystique
1
07-23-2007 08:52 PM
Sammy
General Tech Help
0
02-25-2006 09:41 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Rattle Valve Train Noise at Start-Up


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.