Sable Discuss the Mercury Sable here...

2002 Mercury Sable IAT Sensor

  #1  
Old 09-15-2010, 01:04 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Default 2002 Mercury Sable IAT Sensor

I own a 2002 Mercury Sable and I'm getting a P0113 error. That indicates there is an issue with the Intake Air Temperature (IAT) sensor. However I can't locate one. I can find the Mass Air Flow (MAF) sensor and I'm wondering if someone can tell me the location of the IAT or confirm that it is integrated with the MAF. So far I can't find an IAT sensor on that motor.

Thanks!
 
  #2  
Old 11-02-2010, 04:11 AM
Member
Join Date: Nov 2010
Location: Kansas
Posts: 54
Default Yes, It's integrated with the MAF sensor

I copied this from a website and the pics didn't transfer. Please follow the links to see the pics.

On models from 2000 through 2002 and later, the IAT is integrated in the MAF sensor, which is installed in the air intake duct and has a 6 wires connector. An example is shown below:

http://qcwo.com/technicaldomain/iat-...02-ford-taurus


WIRING

On the 2-wire IAT, wiring is easy. You will identify the two wires by their color. One wire is [GRAY} and the other is [GRAY with RED].
On the other hand, the 6-wire IAT, there are 4 wires for the MAF, 1 wire for the IAT and one wire is common ground. The wire connecting to IAT is wire #6 and it is plain GREY in color.
If you are planning to do something like connecting an IAT resistor, you can:
1) disconnect the plain GREY wire (#6) from the MAF and connect it to one of the terminals of the resistor and then, the other terminal from the resistor can be connected to wire #3, which is the common ground.
IMPORTANT: When connecting one of the resistor terminals to wire #3, DO NOT disconnect it from the MAF. Disconnect from the MAF wire #6 (GREY) ONLY, which is the one that goes to the internal IAT on the MAF.
The circuit should be like the following:

http://qcwo.com/technicaldomain/iat-...02-ford-taurus


RESISTANCE VALUES

Resistance values versus temperature kept the same in all models from 1996 through 2002, and possibly the same on newer models, but at this time that has not been verified.
http://qcwo.com/technicaldomain/iat-...02-ford-taurus
 

Last edited by mtnlovrs; 11-02-2010 at 04:15 AM.
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
kube_1989
Sable
1
09-03-2009 08:12 PM
kube_1989
Sable
4
08-12-2009 07:54 PM
mongo7382
General Tech Help
2
07-18-2009 01:18 AM
Stiltz79
Mountaineer
2
01-07-2009 04:40 PM
02Sable313
Sable
0
08-08-2007 05:09 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2002 Mercury Sable IAT Sensor


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.