Sable Discuss the Mercury Sable here...

Transmission help...

  #1  
Old 05-25-2011, 09:44 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2011
Posts: 1
Default Transmission help...

Ok, sister-in-law has a 96 Sable. It started doing the hard shift into first from a stop.

I hooked up a Snap-On scan tool, and watched the shift solenoids as it wasn't a constant thing at first, but became more common and hit the point where when you were driving it would "drop out of gear" and into neutral, and then back into gear.

So when in park, the solenoids read:
A: OFF
B: ON
C: OFF

When in drive (or 1st), when the car *would* go the solenoids read:
A: ON
B: ON
C: OFF

As you drove slowly around the yard, the car would drop back into neutral and the reader showed the solenoids were in the first list.. when it started moving again it showed the solenoids were now in the second list.. and it would keep doing this for a minute or two before it just got "stuck" in neutral and wouldn't move (and the solenoids were back to the first list.. same as in Park)

I tried switching solenoid A with solenoid C to see if that made a difference.. and it didn't. Also, there's no Reverse anymore (this was the case even before I changed solenoid A and C)

The kicker to me is, if you unplug the main harness to the transmission (located right next to the side pan cover.. white plug, flat on one side, and curved the rest.. wires from this plug lead internally to the solenoids and TCS), you get drive back (I forget, but don't think reverse is there even with the harness unplugged).

This sound like a sensor, solenoid, or broken wire to me.. but I don't have a factory service manual to find any diagnostic steps and/or suggestions as to what may be wrong.

There are no codes, unless you unplug the harness which obviously spits out codes for solenoids A, B, C and also the Torque Converter Solenoid or whatever.

Has anyone experienced this before, and what did you do to rectify the situation? I don't want to replace the transmission as it's a car she no longer uses, I'd rather mess around with the thing and try to fix it "the hard way" lol.

Thanks for any info, input, help, links, whatever you can pass my way.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
chap110
General Tech Help
2
04-02-2019 12:00 PM
03 Mountaineer
Mountaineer
0
03-03-2014 08:59 AM
atomheartmother
Sable
0
03-21-2010 11:17 PM
tmcclure06
Tracer
2
04-07-2009 12:06 AM
tmcclure06
General Tech Help
1
03-26-2009 09:25 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Transmission help...


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.