Cougar Discuss all years of the Mercury Cougar here...

cougar runs really rough

  #1  
Old 08-03-2007, 11:49 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2007
Location: United States
Posts: 2
Default

97 cougar seems like it is missing, runs horrible, idle is ok.
The intake manifold was recently replaced
spark plugs just got changed
fuel filter has been changed
the gas that dripped out of the line was a little cloudy?

what should I do next?

help....[img]smileys/smiley5.gif[/img]

 
  #2  
Old 08-03-2007, 12:22 PM
Senior Member
Join Date: May 2007
Location: United States - Indiana
Posts: 553
Default



Well, fuel is suppose to be clear. Was the car sitting for a while? Sounds like you have somehow accumulated some kind of debris in your fuel tank.


You replaced a lot of parts. Ever had the spark plug wires checked? Mine (other model) was idling fine, but running rough. Appeared to be the "shuttering" issue with the transmission. I had it checked, and sure enough, 2 spark plug wires didn't deliver full power. Replaced them and the problem never came back.


Don't know if any of the auto parts places check them for you. My dealer charged $35 for the complete ignition part check, not bad considering that I can assume the results are really what was wrong with it.


Greetings!
 
  #3  
Old 08-03-2007, 02:24 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2007
Location: United States
Posts: 2
Default

Originally Posted by 92Mercury


Well, fuel is suppose to be clear. Was the car sitting for a while? Sounds like you have somehow accumulated some kind of debris in your fuel tank.


You replaced a lot of parts. Ever had the spark plug wires checked? Mine (other model) was idling fine, but running rough. Appeared to be the "shuttering" issue with the transmission. I had it checked, and sure enough, 2 spark plug wires didn't deliver full power. Replaced them and the problem never came back.


Don't know if any of the auto parts places check them for you. My dealer charged $35 for the complete ignition part check, not bad considering that I can assume the results are really what was wrong with it.


Greetings!


Thank you!


I just changed the plug wires and no luck. One of the oldplug wires did come apart from cylinder #1


This is gonna sound bad but when theintake manifold was replaced the old gasket was used over( Ireally should have replaced it but it looked good and the car is my sisters and she is very tight on money right now)and there was a slight coolant leak at first but stopped after I tighted down the bolts more. The leak was right at cylinder #1


Should I replace that gasket maybe, gosh that's a lot of work


I will definatally drain the old gas from the car, it sat for 2 months.


Thanks again I really appreciate any and all suggestions.
 
  #4  
Old 08-04-2007, 04:05 AM
Senior Member
Join Date: May 2007
Location: United States - Indiana
Posts: 553
Default



Sorry to hear that it wasn't the plug wires. Well, at least this can be marked done.


2 months should not have any affect on how the car is running. I had them sitting for more than 1 year, and the fuel was still good.


I don't know if the gasket would change anything. Have you tried to listen to the area around the intake while someone else is reving it up? If there is a leak, you should hear a noise.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
imfrom210texas
Engine & Internal
36
08-01-2017 04:53 PM
Bimmer
Grand Marquis
5
07-12-2011 09:47 AM
Zakoplane
General Tech Help
1
08-17-2010 03:28 AM
srch4aresn
Grand Marquis
16
07-02-2010 12:34 PM
circuitrider
General Tech Help
3
11-20-2009 05:48 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: cougar runs really rough


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.