Sable Discuss the Mercury Sable here...

01 sable 3.0 24v idles runs ruff

  #1  
Old 02-21-2010, 10:10 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2010
Posts: 1
Default 01 sable 3.0 24v idles runs ruff

80,000 mile started to run ruff I changed plugs and wires no change. Check engine light flashes now, Auto store ran code stated it says too lean rear bank poss. vacumn leak. Any suggestions
 
  #2  
Old 02-22-2010, 09:11 PM
Senior Member
Join Date: Oct 2008
Location: United States
Posts: 1,361
Default

check all the vacuum lines and make sure none are disconnected, broken, cracked, or otherwise allowing air into the system. Also check for cracks in the intake manifold. You may also have an oxygen sensor going bad on you, but not bad enough to throw a code about it. If you have the plastic intake manifold, I'd be leaning towards a crack in it over anything else.
 
  #3  
Old 02-23-2010, 05:09 PM
Junior Member
Join Date: Feb 2010
Posts: 24
Default

Slymer nailed this one i'll bet.
Most common issue on a Ford product is bad rubber vacuum elbows/lines.

Pop the hood and following the hissing noise.
NO air should be allowed into the system after the MAF,if air is coming in anywhere (including exhaust manifold leaks) it is an intake leak and unmetered air is either going into the engine or across the 02 sensor.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
atomheartmother
Sable
0
03-21-2010 11:17 PM
bowenj
Mountaineer
2
02-28-2009 12:55 AM
olds97_lss
Grand Marquis
4
06-14-2008 01:19 PM
02Sable313
Sable
0
08-08-2007 05:09 AM
JAESA16
Mystique
0
03-08-2006 07:55 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 01 sable 3.0 24v idles runs ruff


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.